Sunday, May 17, 2009

terimalah seadanya... dan juga Beatles.

sewaktu Gérard Houllier berhenti menjadi pengurus LIVERPOOL FC, dia pernah berkata

"perkara yang paling manis semasa dia berada di LIVERPOOL ialah melihat Steven Gerrard membawa anaknya bersiar siar di sekitar Anfield, dan melambai lambai pada peminat."


itu Gérard Houllier. setelah 6 tahun di LIVERPOOL. dengan pelbagai piala dimenanginya.

(dan jugak pembelian pemain yang agak bangang, tapi OK saja, kerana semua yang dibelinya sudah tiada. kecuali Sammi Hyppia, yang akan habis hujung musim ini).

Aku amat jarang menulis tentang sukan.

rasanya ada 2 post sahaja.

yang pertama tentang Ichiro.
yang kedua tentang Sweden.

Jadi musim 2008-2009, LIVERPOOL FC, sudah di tangga kedua.

baguslah.

pencapaian terbaik setelah beberapa tahun yang agak perit.

skuad tahun ini juga menarik minat aku, bak kata John Dykes "Liverpool Fc adalah meriam. Boom Boom Boom, tetiba gol. ".

itulah sebabnya aku minat Liverpool FC.

main entah apa apa, tetiba menang. karakter English-games mereka terlalu kuat. taktikal memang takde, kecuali "UP and UNDER" serta "AMBITIOUS HAULING SHOT" dari luar kotak penalti.

kalau diikut kan hati, aku mahu saja LIVERPOOL FC bermain passing play seperti MU (yucks!) dan ARSEy-nal. atau beautiful game iras iras Argentina dan Brazil. tapi itu mereka. LIVERPOOL tetap LIVERPOOL.


aku mula meminati pasukan ini circa 1995. masa tu, TV2 masih lagi menayangkan road to wembley dan EPL. (delayed telecast). Fowler adalah terhensem. (selain dari pengaruh wak saimin yang meracun aku suruh tengok LIVERPOOL game.... aaa... perintah bapak jangan di lawan beb...) dan aku menjadi peminat LIVERPOOL...

serius.

masa itu ialah League Cup Final, LIVERPOOL vs ARSEy-nal. dan Fowler buat hatrik dalam masa 3 minit.

here it is.



dan sampai sekarang, dia masih legend.

begitu juga, aku merindui free kick Gary McAllister, kehebatan Patrik Berger (supersub paling best), gaya lipas kudung Micheal Owen, Steve Staunton, the Great Steve McManaman, dan siapa lagi kalau bukan Ian Rush.

mungkin aku kelihatan bias kerana tidak menyenaraikan player2 agung seperti Hodgson, Paisley, Sounnes, dan Callaghan. tapi aku tak pernah tengok mereka bermain, jadi oklah kan?... miahahaha...

18 kali menang Premiere League.
dan semalam, MU (yucks!) menang BPL.


aku masih ok.
aku masih lagi Kopites.

musim depan ada lagi. dan aku sudah meracun anak anak sedara aku supaya sokong LIVERPOOL. yeah... MU sucks, wahai anak anak sedaraku... mereka jahat... dan perasan bagus. Macam New York Yankees... jahaaatttt....

ouh.

ada orang bertanya kenapa aku minat liverpool FC.

jadi, di bawah ini.

adalah sebab2 yang selain daripada diatas.

- Beatles dari Liverpool.
- Titanic di buat di situ.


itu je lah.

cheers mate.

3 comments:

a g u s said...

ahhh...MU ok je sbnrnye...
Liverpool manjang beli player yg mngarut...rafa pon..

ouh..marah neh..

MU buang highly rated ronaldo, pada aku game play MU akn ok..yakni..byk determine player mcm si pemakan ginseng- park ji sung n tevez

Abes...team '99 will back with the supersub!

setakat Mcmanaman, sume betrayed ko tau...

hahaha(aku pon suke liverpool gak tp nk buek cmno, dh dok kek bangi)

syah.li.zan said...

to a g u s

MU sucks dowh. aku benci sebab aku pernah ngorat anak ferguson, dia kata aku tak hensem...

dia tak tauuu...

jawa punya adalah HUUUUGEEEE!..

fack.!

sumpitancrawlers said...

hmm..aku tak menyokong MU kerana pernah terlihat iklan salah satu sponsor MU adalah Pepsi.

kawan, aku peminum Coke.
dari umur 5-6 tahun, seluk poket baju melayu abah...dan beli di mesin 'air botol' (80-an) dengan harga 40 sen..

jadi, Pepsi sucks..dan aku rasa MU pun macam tu..?