Tuesday, May 12, 2009

suicidal???... nahhhh...

"the answer is 42".

hah.

Douglas Adams, dalam bukunya pernah menulis jawapan kepada tujuan kita hidup, alam semesta dan semuanya adalah 42.

senang je.

Tetiba ada sorang makcik (errr... lebih spesifik, seorang Hajah) menegur aku ketika di bilik Mesyuarat tadik.

Hajah: Mana wakil dari Jabatan ***?
Aku: Saya. (sambil ramai menunding ke arah aku)
Hajah: Ouh... Ini lah orang nya, orang kuat Jabatan ***?
Aku: (dalam hati) Apasal pulekkkk?.

Tapi aku taknak la menimbulkan spekulasi dengan bertanya lebih lanjut. Aku cuma senyum, dan teruskan dengan Mesyuarat tadi.

Bila agak waktu sudah hampir berdetik ke Jam 3.30, aku ke tingkat bawah.

Kelihatan beberapa yang aku kenal, para pegawai2 yang dulu ramah, mula menongkat mata dan tidak tersenyum langsung bila melihat aku.

A'ah.

Aku mula merasakan bahawa ada sesuatu yang busuk mula berbunyi di pejabat besar. Kelihatan beberapa pegawai cuma menjeling, dan aku mula rasa tidak selesa.

Entahlah.

Hidup di dalam sektor kerajaan, memerlukan aku jadi drama queen.

Bila ada sesuatu yang gah berlaku, kena join dan mengetahui. sibuklah mengendeng. baru lah di kenali seantero pejabat. dan segala macam permintaan anda, dipenuhi.

"Wow, cantiknya cincin akak tuuuu... mesti beli kat Harrods." - Ini kalau seorang pengarah yang baru balik london, dan membeli cincin, dan aku kenalah bergaya sedemikian.

"Kereta baru akak ke tu?. Cantiklah. Pandai you carik kaler" - Ini kalau orang beli kereta baru, dan anda mahukan sesuatu daripadanya.

"Akak, kau buat je surat kat Mekanikal, suruh dia pasangkan kabel network kat cawangan. Alaaa.. kau kat Ketua Bahagian, Mesti la diorang dengar, Syah kalau mintak, mesti dia tak dapat punya lah..." - Ini si babi sundal.

Sebenarnya aku boleh jadi bitter dan jahat. Tapi entah kenapa, aku mula kurangkan jadi begitu. Sebab aku rasa, semua orang kat pejabat aku agak risau sejak kedatangan aku. Iyelah. aku pernah di cop perampas kuasa dan pencantas orang orang lama.



"Kau baru balik umrah ke?" - Ini dialog untuk aku.
"Kau nak tiru BOB ke?"- fuck.

Takde joke lain ke?.


cuba lah kau cakap macam ni,...

"Syah, kau dah lama ke jadi Neo-Fascisme?"
"Marah betul kau ye?"
"aku baru nak ajak kau pergi Mcd, tapi macam kau dah anti-capitalism je sekang?"



ok. this is right.

dari aku bunuh orang (which is not that cool)... dan aku tumbuk si babi sundal tu, baik aku cukur rambut kasi botak.


masa case aku kena maki di bulan puasa tahun lepas, aku beli DSLR.



i need a shrink.

1 comment:

Poklah TG said...

Shah, dlm hal ni kita senasib beb...cuma aku x mampu bertahan & telah membelahkan diriku dari arena penuh tipudaya tersebut...