Wednesday, June 24, 2009

Seketika aku menaip dalam bilik server.

assalamualaikum.

hari ini banyak benda yang berlaku.

tapi, ada insiden yang menyebabkan aku ketawa sepanjang petang.

baik. kita mulakan dengan pengenalan watak watak.

Badrul
Aku
Daniel
Betina Bangsat

dan sedikit skrip dari filem "Pendekar Bujang Lapok". Hoyeah!!!.

insiden berlaku sekitar jam 11.15 pagi, sewaktu aku sedang bertungkus lumus menyiap tetapan untuk VPN dan wireless connection untuk pejabat baru di kawasan K. sedang aku bertungkus lumus keluar masuk pejabat dan bilik server, pejabat dan pusat kegiatan siber, tetiba si Bad di panggil oleh Betina Bangsat.

Sebetulnya, pagi tadi, aku dan si Bad akan ke pejabat baru, tetapi aku tangguhkan hingga ke tengahari atas sebab teknikal dan VPN pun belum di tetapkan pengaturcaraannya. jadi aku tangguh, sehinggalah keputusan nya agak menetapi sasaran. dah boleh ping, dan kurang network timed out.

dalam jam 12.45tgh, si Bad keluar dari Bilik Si Betina Bangsat sambil mulut terkumat kamit, aaaa... nampaknya ada cerita yang menarik untuk aku dengar. aku biarkan dia membebel sambil mengangkat printer dan banner untuk perasmian nanti.

aku terus ke kereta dan bersiap untuk ke pejabat baru, sambil mengajak si Bad.

dalam kereta, si Bad mula membuka suara.

Bad : Betina bodoh tu, bikin aku marah betul.
Aku : Hahaha, kenapa ni john?
Bad : Kau jangan ketawa beb, nama kau pun disebut jugak.
Aku : (waktu ni, aku mula nak menyepak si Betina tu, tapi dia kat tingkat atas dan aku malas). hah?. nama gua pun ada?. cool... cerita lah bai.
Bad : kan pagi tadi, kau suh aku check kat opis mekanikal, tanya line tipon dah pasang lom kat pejabat baru, tapi betina bangsat tu, dia yang applykan, jadi dia yang kena follow up. tapi yang bangangnya, dia apply pakai mulut je... jadi camna nak approve. pastu dia suruh aku buatkan surat permohonan, aku cakap le petang nanti aku buat.
Aku : ok.... abis tu, kenapa pulak kau membebel bila keluar dari bilik dia tadik?
Bad : Memula, dia cakap dengan aku, esok pengarah nak tengok pejabat baru, dan semua kena ok. Pastu, aku cakaplah kat betina tu, aku, daniel dengan kau nak pegi pejabat baru siapkan network. Pastu, kau tau, betina tu cakap apa?.
Aku : haaa... cakap apa?
Bad : dia cakap, kenapa inceksyah nak ikut ke sana?.
Aku : Peeehh... serius bangang dia cakap macam tu, kang aku suruh dia buat je sistem tu kang... baru terkencing kencing.
Bad : Itulah tu, aku pun diam je lah. pastu dia cakap lagi, petang ni tak boleh buat ke sistem kat pejabat baru tu?.... terus aku rasa macam sial la kau betina, petang ni aku ada kerja lain... bila aku siapkan sistem tu? pastu dia cakap, petang ni, awak buat apa bad?.
Aku : (dah gelak)
Bad : mestilah petang ni, aku nak buat surat apply tipon tu... karang pengarah tanya, aku nak cakap apa?. pastu, dia jugak yang suruh buat surat tadi. gila la betina ni.

seriyes, betina tu dah bangang.

kemudian, petang tadi, pihak IT call aku, tanya pasal sistem, aku cakap ok dah. boleh jalan apa semua... kemudian pihak IT cakap, budget sistem ni, berapa?....

AKU NAK CAKAP APA?.

waktu aku mintak jumlah budget dari betina bangsat tu, korang tau dia cakap apa?.

ADE LAAAAA......

Kemudian bila aku refer balik kepada si Betina Bangsat itu tentang budget, kau tau dia cakap apa?.

ITU LAH KAU, PERGI MEETING TAK AJAK AKAK, KALAU AKAK ADA, SENANG DAH. SEMUA DAH SETTLE.

erm... perlukah aku cakap, meeting itu adalah berkenaan sistem?. tentang LAN, VPN, router dan switches, TinyTerm, Telnet, Virtual IP, dan Dial up. yang tiada langsung kena mengena dengan si Betina tadi?.

Nanti kalau dia masuk, dia merajuk. macam tempohari.

dia merajuk kerana ada anggota gelakkan dia sebab dia order PC, dan mahukan hard disk satu sahaja.

sedangkan anggota itu sedang menerangkan tentang SAIZ hard disk komputer itu sebenarnya.

Betina Bangsat : eh, banyak sangat tu sampai 160, akak nak satu je.

kau rasalah, perlu ke aku bawak Betina Bangsat ini ke meeting sistem seterusnya?. adakah aku akan pengsan ketawa bila dia nak tambah memori kerana hard disk dia dah penuh?...

HAHAHAHA...

(kalau rasa diri tu, tak layak jadi ketua. sila la turun. orang lain dah jemu dah kak oi..)



errr... fyi, anggota yang ketawakan betina itu, aku lah.

cheers mate.

p.s : aku tahu aku tidak sempurna, tapi keadaan orang lain menyebabkan aku rasa aku best sangat. yeeeehaaaaa!!!!!!!!!!....